Tiina Aho -

Kalajoella 12. – 13.5. järjestettävä Proforest-tapahtuma puhuu Suomelle tärkeän metsä- ja konealan puolesta

Suomen keskeisin metsä- ja konealan tapahtuma Proforest järjestetään 12.–13.5.2023 Kalajoen lentokentällä. Tänä vuonna metsä- ja konealaan erikoistunut tapahtuma tarjoaa näytteilleasettajien lisäksi mielenkiintoista lavaohjelmaa, jossa pureudutaan mm. metsäpolitiikkaan, puukauppaan ja koneisiin.

Proforest on mainio tilaisuus nähdä Suomen suurimmat metsä- ja konealan toimijat yhdessä paikassa. Tapahtumaan on ilmoittaunut tähän mennessä jo yli 170 näytteilleasettajaa, eli messuosastopaikat on myyty lähes loppuun. Näytteilleasettajien joukossa on mm. Komatsu Forest Oy, Ponsse Oyj ja Scania Suomi Oy. Näytteilleasettajat esittelevät palveluitaan sekä järjestävät työnäytöksiä, joissa raskasta kalustoa ja työvälineitä voi nähdä toiminnassa. Tapahtuma on avoinna perjantaina 12.5. klo 9–17 ja lauantaina 13.5. klo 9–16.

Ajankohtaiset aiheet esiin ohjelmalavalla

Tänä vuonna Proforestin alueella kuullaan molempina messupäivinä mielenkiintoisia puheenvuoroja metsä- ja konealan tiimoilta. Maaseudun Tulevaisuus -lavan puheenvuorot koostuvat ajankohtaisista paneelikeskusteluista. Lavaohjelmaa ovat tuottamassa Maaseudun Tulevaisuus, Suomalainen Maaseutu, Koneviesti, MTK ja Expomark.

Lähes kolmannes Suomen pinta-alasta on suota, ja noin neljännes maamme metsien kasvusta ja puuston määrästä on suometsissä. Perjantaina 12.5. kuulaan paneelikeskustelu liittyen mm. suometsien tulevaisuuteen. Paneelikeskustelua vetää Mikko Tiirola ja siihen osallistuvat Anne Tolvanen (ohjelmajohtaja & professori, Luonnonvarakeskus LUKE), Markku Remes (metsänhoidon johtava asiantuntija, Metsäkeskus) ja Matti Heikkilä (hallituksen puheenjohtaja, Siikajoki). Lisäksi perjantaina keskustellaan metsäpolitiikasta Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppaisen johdolla.

Puu on Suomen tärkeimpiä vientituotteita, ja Ukrainassa syttyneen sodan vaikutukset näkyvät myös puutavaran liikenteessä. Lauantaina 13.5. messujen lavalla keskustellaan mm. puukaupan näkymistä. Paneelikeskustelua vetää Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ja keskusteluun osallistuvat Maritta Uutela (piiripäällikkö, Metsä Group), Jussi Joensuu (metsäjohtaja, Junnikkala Oy), Timo Marttila (Pohjois-Suomen puunhankinnan päällikkö, Laania Oy) ja Maunu Kilpivaara (metsänhoitoyhdistyksen johtaja, Pyhä-Kala). Lisäksi lauantaina keskustellaan koneurakoinnista. Paneelikeskustelun kipparina toimii Koneviestin päätoimittaja Eemeli Linna.

Tähän mennessä varmistunut ohjelma kokonaisuudessaan:

12.5. perjantain paneelikeskustelut

Klo 10 Metsäpolitiikka: puheenjohtajana Jouni Kemppainen, päätoimittaja, Maaseudun Tulevaisuus

Klo 13 Tuulivoima ja siirtolinjat: puheenjohtajana Mikko Tiirola, Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja, MTK

Klo 14 Onko suometsillä tulevaisuutta?: puheenjohtajana Mikko Tiirola

13.5. lauantain paneelikeskustelut

Klo 10 Puukaupan näkymät: puheenjohtajana Mikko Tiirola

Klo 11 Koneurakointi: puheenjohtajana Eemeli Linna, päätoimittaja, Koneviesti

Klo 13 Koneenvalmistajat: puheenjohtajana Eemeli Linna

Messujen lavaohjelma täydentyy alkukevään mittaan. Ajantasaisia ohjelmatietoja päivitetään Proforestin nettisivuille.

Metsäala koskettaa kaikkia suomalaisia

Proforest on metsä- ja konealan ammattilaisille erinomainen paikka verkostoitua, kehittää omaa toimintaansa, solmia uusia yhteistyökuvioita ja tehdä kauppaa. Tapahtuma ei kuitenkaan palvele vain ammattilaisia, vaan kaikkia kansalaisia. Suomi on metsien maa ja puu keskeinen vientituote, joten katsaus tälle kentälle lisää kattavaa ymmärrystä maamme vihreästä kullasta. Proforestissa saa erinomaisen kuvan siitä, miten Suomen metsä- ja konealalla juuri nyt menee, ja lavalla kuultavista paneelikeskusteluista saa mielenkiintoista lisätietoa alan ajankohtaisista aiheista.

On myös hyvä muistaa, että noin puolet Suomen metsäalasta on yksityisessä omistuksessa, jolloin kyse on myös monen suomalaisen omaisuudesta. Tästä omaisuudesta huolehtimiseen tarvitaan paitsi ammattitaitoa, myös alan arkea parhaiten palvelevaa konekantaa, joka soveltuu mitä erilaisempiin olosuhteisiin.

Kahden vuoden välein järjestettävä Proforest on ollut edellisvuosina onnistunut, ja jatkoa seuraa tälläkin kertaa. Tämän vuoden Proforestin jälkeen tapahtuma järjestetään seuraavan kerran vuonna 2025.

Päivittyvät tiedot vuoden 2023 Proforestista löydät tapahtuman nettisivuilta osoitteesta www.proforest.pro. Linkki kuva- ja aineistopankkiin: https://mediabank.messukeskus.com/kuvat/Proforest/